Friday, May 23, 2014

Home Renovation Decisions

After house searching in two different cities for over a year, my wife and I found a house that actually excited us. We found a midcentury ranch that was certainly in need of some work and modernizing. The best amenities of the house happen to be the lot, square foot size and design potential. Shortly after we were under contract we began to design. We logged countless hours many of the weeknights staying up late to debate our needs and wishes and compile our design. We scrutinized over costs and pursued ways to spread our budget by utilizing advice from colleagues and our subcontractor trade partners.

We determined the first phase would be to renovate the main floor public spaces and get to other areas of the house later. Shortly after we began the physical labor of deconstructing the layers of the home, we unveiled issues…beyond the dated d├ęcor. We found the insulation was inefficient and compromised, and we had asbestos in the popcorn ceiling. Thus began the start of a nagging desire to remove the flat ceiling in the main space, spray foam the roof deck, and pop the ceiling which would allow the interior ceiling to follow the form of the roof line. So that’s what we did.

I’d like to think we created a time correct midcentury interior space. The interior gable ceiling is around eight feet on the sides and rises to about twelve feet at the peak and provides a large open room. We exposed structural collar ties in the ceiling with a warm cypress wood that contrasts against the white walls. We replaced the existing opaque skylights with low E insulated clear glass Velux units and the room always feels to be bright and airy. The kitchen consists of painted customs cabinets configured for a clean, efficient workspace for cooking with lots of counter surface for prepping and entertaining. We created a small formal sitting area in front of a large window for visiting, record playing or merely sipping whiskey and reading the paper. It separates the living room and entry with a floating wall intended for future custom wood shelves. There’s something old fashion and swanky about this little space and I’m really looking forward starting and ending my days here. 

In hindsight, we housed searched for over a year and suffered through a three-month renovation project, but our new home has been a delight to live in each day. There’s little I regret. Our time and effort focused on purchasing, designing and construction of our home have nearly past, like the blink of an eye. Yet our house remains as part of our future.
BEFORE 1
BEFORE 2
BEFORE 3
BEFORE 4
AFTER 1
AFTER 2
AFTER 3
AFTER 4